Har du det egentlig ikke så bra med deg selv?

Det hadde ikke jeg heller. Øk selvkjærlighet og livsgleden ved å lese det jeg har på hjertet i dag.

Vi har alle det. Det såre punktet hvor behovet for bekreftelse er så sterkt at det er først når du får bekreftelsen at du tror du er bra nok. At du kan. At du duger. At du er verdt noe. At du er elsket. Du har sikkert fått kjenne på livets berg- og dalbaner. Det går opp og det går ned. Husk at tegnet på liv er hjerterytmen på en monitor, det går opp og det går nok. Er det er flat linje, da er du død. Så verdsett oppturer og nedturer. Det er en del av hele livet og livet er faktisk en gave alt for mange av oss tar for gitt. Vi tror vi vet at det vi allerede har er der i morgen også. Men det eneste vi faktisk vet at vi har for sikkert er akkurat nå, nåtiden. I morgen har ikke kommet enda og du kan ikke vite med sikkerhet at den kommer.

Det jeg syns er så fantastisk med livet er at så lenge du har innsikt og kjærlighet nok i deg selv, vil du alltid finne noe vakker i livet som skjer akkurat nå. Da vil det også bli lettere å håndtere livets nedturer. Det er et ordtak som sier; det er ikke hvordan du har det, det er hvordan du tar det. Dette oppleves av mange som en klisje, men jeg tør å påstå at de som anser det som en klisje er de som enda ikke har lært hvor mye kontroll en selv faktisk har i sitt liv. Det skal nevnes at det finnes grusomheter i verden som enhver vil bli berørt og fullstendig knekt av, men hverdagslig kontroll over både humør og indre tankeprosesser kan jobbes med til man oppnår det vi kaller for "mindfulness".

Du påvirkes i livet av mangel på oppmerksomhet, kjærlighet, omsorg og bekreftelser. Du opplever også avvisning. Alt dette er med på å påvirke humør, energinivå, selvtillit og livsglede. På den måten er du til en viss grad avhengig av andre mennesker. Det er vi alle og det skal vi være. Det er en grunn til at statistikken på spedbarn som dør rett og slett hadde mangel på nærhet, omsorg og kjærlighet. Vi kan ikke leve uten det. Det ligger i vår natur å ha en form for avhengighet til andre, men det kan holdes til en sunn og moderat grad. En sterk emosjonell uavhengighet kan heldigvis opparbeides slik at svært lite kan vippe deg av pinnen og ruinere dine egne tanker om deg selv.

Mangel på bekreftelser gjør ofte at din egen selvtillit og selvverd svekkes. Har du noen gang spurt deg selv hvorfor du trenger disse bekreftelsene? Hvor stammer behovet fra? Treffer jeg et sårt punkt nå når jeg tør å påstå at du trenger bekreftelse fra utsiden fordi du er usikker på deg selv? Tror du ikke nok på deg selv til at det holder at bare du vet det. At du sier det til deg selv? Vel, jeg hadde det i alle fall sånn. Jeg tok alvorlig rennafart ned i et gjørmebad hvis jeg ikke fikk de bekreftelsene jeg hadde håpet på.

Jeg skal si med all ærlighet si at jeg ble rett og slett bunnløst forbanna da det ble påpekt at; "Du er en bekreftelsesjunkie!" Enda mer forbanna ble jeg da jeg innså det selv. Deretter ble jeg supertakknemlig for den brutale sanne påstanden. Å bli sint er det beste forsvar når en sant og sårt punkt trykkes på. Jeg trodde virkelig ikke nok på meg selv til at så lenge JEG visste det så var det godt nok. Jeg ga aldri meg selv nok ros, nok klapp på skulderen, nok kjærlighet, nok omsorg, klemmer, nok kyss på min egen hånd, high-fives i speilet eller oppmerksomhet til å finne disse bekreftelsene i meg selv. Hvorfor gjorde jeg ikke det? Fordi jeg trodde ikke at jeg var så bra som jeg er. Jeg utstrålte store mengder av både selvtillit og selvsikkerhet, men definisjonen på fasaderytter, det var meg det.

Vi må slutte å være så forbanna opptatte av disse bekreftelsene som vi lar oss definere av. Les igjen, vi lar oss definere av de! Vel, jeg gjorde i alle fall det og med tanke på at du leser enda er du nok noe i samme båt. Din lykke, din selvtillit, din selvkjærlighet og dine tanker om deg selv skal ikke, burde ikke og trenger ikke å defineres av noen andre enn deg selv. Bekreftelser burde vært en superbonus til det du allerede vet du er eller bevisstgjøring på flotte sider ved deg selv som du ikke selv har sett enda.

Nå kommer jeg med pekefingeren her og er litt krass, men jeg må bare si det. Hvis du avhengig av disse bekreftelsene fra utsiden, så er du in real deep shit! Hvorfor det? Fordi når din lykke styres av alle andre faktorer enn av den du selv er på innsiden, er du jammen ikke sjåfør i din egen bil! Du er en blindpassasjer styrt til høyre og venstre, opp og ned, frem og tilbake, hit og dit og bare blir med dit alle andre tar deg. Stopp! Brems! Gå ut av den bilen. Nå! Den bilen kan krasje når som helst. Hva skjer hvis den krasjer? Jo, da krasjer faktisk du også. Med andre ord, hvis alle dine bekreftelser fra ytre faktorer stopper opp, hvem er du da? Hvem er DU da? Hvis du da mister de rundt deg og alle bekreftelsene, mister du faktisk deg selv også. Og den tanken syns jeg var grusomt skummel. Mye skumlere enn alle andre fryktene jeg hadde da jeg startet på min egen reise mot "hvem er egentlig jeg uten alle andre?". Ingen, absolutt ingen, skulle ha så mye makt i mitt liv at hvis den tryggheten, bekreftelsen og personen forsvinner fra mitt liv, så mister jeg det fullstendig. Min reise ble søken i å finne min egen selvstendighet. Hvorfor var det så viktig for meg? Det skal jeg fortelle deg. Fordi det er kun et menneske du skal legge deg med og våkne med hver eneste dag. Kun en som vil være der for deg når ingen andre er det. Kun en som vil elske deg høyest når du føler mangel på kjærlighet fra utsiden. Kun en som vil sitte med deg hvert sekund av livets berg- og dalbane. Kun en som ser deg når ingen andre gjør det. Og det er deg selv. Derfor er det viktigste forholdet du har i ditt liv. Det forholdet du har med deg selv. Plei det forholdet før forholdet til noen andre. Når det forholdet er i balanse vil du bli en bedre mor, far, datter, sønn, kollega, venn, onkel, ansatt, søster, bror og medmenneske. Det er en grunn til at du blir bedt om å ta på deg din egen oksygenmasken om trykket i kabinen faller før du hjelper noen andre. Uten deg selv ordentlig tilstede er du verken til nytte for deg selv eller noen andre. Det er lett å miste seg selv på veien og sette deg og dine egne behov til side til fordel for noen andre sine. Ikke gjør den feilen. Husk at dette er ditt liv og du skal leve det, ingen andre.

Elsk deg selv! Alle andre forhold og relasjoner kan ende og når ditt forhold med deg selv ender, ja du ligger du jammen der død med deg selv også. Du er aldri alene eller ensom så lenge du har deg selv. Det fortjener en pokal og en klar førsteplass i seg selv å elske deg selv så høyt at ingenting på utsiden kan dempe ditt eget lys og din egen indre kjærlighet. Tenk også på den utstrålingen du vil ha når du kommer dit. Det er vakkert det!

Så hvorfor tillater vi oss å la vårt eget forhold til oss selv, vår egen tillit til oss selv og tro på oss selv bli syrt av andre? Grunnen kjære deg, er fordi du ikke tenker høyt nok om deg selv, enda. Du har ikke nok tro på deg selv til at du kan styre din egen bil på din egen lille vakre private vei, som ingen vei andre enn du vet om. For hvordan kan du vite om den veien er rett eller gal hvis du ikke spør alle andre? Jeg skal banne på at du har vært på en vei i ditt liv som du var helt sikker på var den rette veien for deg, men på grunn av påvirkninger fra utsiden så endret du retning bare for å finne deg selv på den samme veien igjen senere i livet. Konklusjon; tro på den indre stemmen du har når den taler. Den vet best. Du vet, magefølelsen. Den gangen, som nå, visste du i deg selv at det var rett for deg selv om samfunnet og de rundt deg sa noe annet. Ha tillit til deg selv og din egen dømmekraft.

Slutt å gi etter. Skill deg ut. Hva er gøy med å surfe på samme trygge bølge som alle andre når den bak eller foran er større med mye mer fart og spenning? Hva er gøy med å være bare én i mengden? Hva er gøy med å tilfredsstille alle andre som sa "nei, ikke gjør det" mens du trosser deg selv og din egen indre stemme. Ingenting er gøy med det. Ingenting! Det eneste det resulterer i er at du lyver for deg selv, fordi du igjen, ikke har nok tro på at du kan gå din egen vei. Du vil til slutt møte veggen og den krasjlandingen der har gitt hint om røde flagg hele veien, men du har oversett de basert på frykt og avhengighet. Men kjære, vakre, fine, flotte, unike deg, din vei er bare din å gå. Jeg sier ikke at du skal vandre rundt i verden som en ensom ulv som ikke trenger noen andre, tvert i mot. Vi trenger andre, vi trenger kjærlighet, omsorg, oppmerksomhet, hengivenhet, skryt, bekreftelser og nærhet, fra start til slutt. Men så lenge du gir deg selv dette vil du også tiltrekke deg mer av det, gi mer av det og faktisk tro på det uten tvil når det kommer til deg. Jeg sier at du skal vandre rundt i verden som din egen lykke smed, som din egen hersker, som din egen konge, din egen dronning, din egen beslutningstaker, din egen helt og som sjåfør av din egen bil. Velg å ta med meg deg de du vil på veien din, bare sørg for at de beriker veien din og ikke begrenser den.

Vi spør om alles meninger alt for mye. Er denne kjolen fin? Vel, du har allerede kjøpt den så DU syns jo det. Kan jeg sende denne meldingen? Du har allerede skrevet den, så for DEG var den bra nok. Jeg har bestilt ny spisestue, hva syns du? Den er allerede bestilt, så for DEG er den bra nok. Jaget etter bekreftelser. Får du dermed et nei på at kjolen ikke er så fin, den meldingen kan du ikke sende og den spisestuen var litt gammeldags, så blir du plutselig usikker på valgene du har tatt, som du en gang var sikker på. Du mister din identitet og ditt eget unike særpreg om du stadig skal jage andres bekreftelser på hvordan du ser ut, din måte å uttrykke deg på og hvordan du ønsker at dine omgivelser skal se ut.

Mange kan bli irriterte på seg selv, for så vidt på meg også når jeg påpeker dette, fordi det stemmer. Det er helt greit! Jeg var som sagt fly forbanna til jeg omtrent rev av meg håret. Husk nå at det finnes ingen feil. Ingen veier som er feil. Ingen valg som er feil. Valg som blir ansett som av flertallet er valg tatt motstridene ift. hva samfunnet sier og tillater. Jeg sier ikke her at du skal drepe noen eller skade noen, men jeg tror du forstår hva jeg mener. Vi lever i boks styrt av alle andres meninger, tanker, oppfatninger og livsregler. Møter du på hindringer så er det helt greit. Ikke dra deg i håret av den grunn. Hindringer og feil er kun til for å rettlede deg det også. Det er aldri for sent å gjøre en endring, uansett hvor dypt du føler at du sitter i det nå.

Livets lykke er basert på byggeklosser og det var en svært smart kvinne ved navn, Lissa Rankin, som lærte meg det. Hvis du er klar for å gjøre en endring så er dette et verktøy jeg har brukt og som har gjort underverker for meg, vært livsendrende og rett og slett reddet meg fra et angstfylt og deprimert liv. Se for deg en tårn, en varde av halvstore og små steiner. Den ene hviler på den andre for at fjellet skal stå stødig. Dette fjellet er deg. Nummer 1 er det fundamentale i livet. Alt bygger på hverandre og balanserer på hverandre. Dersom du mangler noen av steinene og er i ubalanse vil hele livet oppleves som ute av spill. Du kan ha det tipp topp tommel opp på mange av disse punktene nevnt under, men vi er et individ, som kan deles inn i in-divid som altså betyr udelbar. Vi kan ikke deles opp. Vi er en helhet og alle deler må tas hensyn til. Kanskje bare én byggekloss er i ubalanse som rocker ved hele fjellet ditt. Det vil du bli bevisst på nå.

Så dette vil jeg at du skal gjøre. Gå gjennom hver eneste en av livets byggeklosser. Still disse spørsmålene jeg setter opp under på hvert eneste punkt og svar så dypt og nøyaktig som overhodet mulig. Vær hårete, sett deg hårete mål og være brutalt ærlig med deg selv. Dette blir din og bare din hemmelighet og samtale med deg selv om du vil at det skal bli det. Denne listen vil gi deg en fantastisk verdifull innsikt til hvordan du lever livet ditt i dag i forhold til hvordan du egentlig vil leve det.

Hva gjør jeg i dag for å tilfredsstille dette?
Hvor vil jeg og hvorfor vil jeg det?
Hva er min ultimate drøm og hva intensjon med drømmen min basert på dette?
Hva må jeg gjøre annerledes for å komme nærmere og til slutt helt frem til dette?
Hva skal jeg ta tak i først for at denne byggeklossen skal styrkes? Lag en prioriteringsliste. Ikke vær så nøye på hvordan du skal gjennomføre det hele, ditt hvordan vil komme naturlig når du vet hva og hvorfor.

Gjør dette på hvert av punktene. Husk å ta tiden din og bruk denne veiledningen så ofte du kan.

Byggekloss 1: Min indre stemme.

Byggekloss 2: Jobb og karriere.

Byggekloss 3: Meningen med livet mitt.

Byggekloss 4: Mine forhold og relasjoner.

Byggekloss 5: Spiritualitet og livssyn.

Byggekloss 6: Kreativitet.

Byggekloss 7: Sexliv.

Byggekloss 8: Miljø.

Byggekloss 9: Penger.

Byggekloss 10: Mental helse.

Byggekloss 11: Fysisk helse.
Mange er ofte syke og går til legen for enten sykemelding eller en resept uten egentlig å forstå at det er de fundamentale byggeklossene som er i ubalanse. Din indre stemme, hva du fyller din arbeidsdag med, din egen mening med livet, dine nærmeste relasjoner og din spiritualitet og ditt livssyn. Dette gjør at din mentale og fysiske helse som er på toppen får den hardeste smellen når de detter ned fra toppen av fjellet og det kan gjøre deg veldig syk. Gjør deg selv frisk mentalt og fysisk, du har makten til det. 

- Karma Koan

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits